2010-09-02 09:03:52• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Bukarestben járt Martonyi János

Az Európai Unió jövendőbeli döntéseit illetően Románia és Magyarország érdekei szinte minden kérdésben azonosak - jelentette ki szerdán Bukarestben Martonyi János.

A magyar külügyminiszter a román külképviseletek vezetőinek éves konferenciáján tartott előadást a magyar külpolitika fő irányairól, különös tekintettel a jövő évi magyar európai uniós elnökségre. Mint fogalmazott, a mostani bukaresti meghívást úgy tekinti, mint a két ország közötti stratégiai partnerség és barátság alapján létesülő, egyre szorosabb kapcsolatok jelét. A meghívásnak különösen fontos időszerűséget ad, hogy az európai integráció nagyon fontos fejlemények előtt áll, és hogy Magyarország tölti be a jövő év első felében a soros elnöki tisztséget.     Emlékeztetett arra is, hogy alakulóban van egy szélesebb, regionális szintű együttműködés, amelyet "tágabb", illetve "új" Közép-Európának neveznek, és amelynek mindkét ország nagyon fontos szereplője.

Az Európai Unió jövendőbeli döntéseit illetően Románia és Magyarország érdekei szinte minden kérdésben azonosak - mondta a magyar diplomácia vezetője.

Előadásában és az azt követő sajtónyilatkozatában jelezte: Románia és Magyarország erősíteni akarja a kohéziós politikát, bővítve az ezt elősegítő forrásokat, meg akarja őrizni és erősíteni kívánja a közös agrárpolitikát, minden eszközzel közös energiapolitika kialakítására törekszik. Érdekeltek abban is, hogy az Európai Külügyi Szolgálatban megfelelő képviseletet kapjanak az új tagállamok - tette hozzá.

A magyar elnökség idején Romániának és Bulgáriának a schengeni övezet teljes jogú tagjává kell válnia, márciusban meg kell szűnnie a határellenőrzésnek - mondta Martonyi János. Hangsúlyozta: a magyar elnökség alatt el kell majd fogadni a mindkét ország számára különlegesen fontos Duna-stratégiát. Ugyancsak a magyar elnökség idején kell befejezni a Horvátországgal folyó csatlakozási tárgyalásokat, ezáltal meg kell mutatni a többi nyugat-balkáni országnak, hogy igenis van lehetőség a csatlakozásra - mondta a külügyminiszter.

Teodor Baconschi román külügyminiszter ugyancsak hangsúlyozta a két ország közös érdekeltségét az európai integrációs folyamatban, különösen a Duna-stratégia és a közös energiapolitika terén. Baconschi ezzel kapcsolatban megjegyezte: ha Magyarország csatlakozni kíván az Azerbajdzsán-Grúzia-Románia gázszállító rendszerhez (AGRI  - Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector) "gyorsan kell lépnie".

A román diplomácia vezetője úgy fogalmazott: Martonyi János részvétele a romániai misszióvezetők konferenciáján "világos politikai jelzés" arra vonatkozóan, hogy a két ország szeretné felerősíteni e térség hangját, hatékonyabb módon hangolva össze az új uniós tagállamok közötti kapcsolatokat. Baconschi szerint Martonyi mostani látogatása a kétoldalú kapcsolatok folyamatos elmélyüléséről tanúskodik.

A két külügyminiszter a konferencia után külön is megbeszélést folytatott. Martonyi Jánost Traian Basescu államfő is fogadta a Cotroceni-palotában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: